Texturi in argila de metal

Texturile se găsesc pretutindeni!

Ne place Metal Clay, tocmai fiindcă permite imprimarea de texturi. Niciun alt material nu are această capacitate extraordinară să preia orice vrei să imprimi. Practic, nu trebuie decât să apeși o textură și după ce vei arde argila vei avea acel sentiment wow! – ce bine arată, parcă ar fi fost sculptat!

Texturile se pot cumpăra și posibilitățile de a alege sunt infinite! Însă uneori simți că nicio textură nu te satisface pentru bijuteria pe care vrei să o realizezi. Ce ramâne de făcut?

Ei bine, vestea bună este că poți crea chiar tu texturile dorite, folosindu-te de… practic orice îți spune imaginația ta!

Casa ta e o adevărată comoară de texturi

Uită-te după texturi în casă. Ai resturi de dantelă, pasmanterie, broderii, materiale textile? Excelent! Fie le imprimi direct în argila de metal, fie realizezi un modelaj (negativul) și imprimi structura cu ajutorul lui.

Ceea ce este cu adevărat important este să descoperi în cât mai multe obiecte posibile surse de texturi. La prima vedere, poate nu observăm capacitatea unor materiale de a putea fi folosite drept texturi, însă cu cât ne antrenăm mai mult imaginația, cu atât mai multe posibilități vom descoperi. Când te uiți la obiecte încearcă să le studiezi suprafața și topografia, dealurile și văile, ridicăturile și adânciturile.

Cercetează-ți trusa de cusut

Te-ai gândit vreodată că poți imprima un model interesant cu ajutorul degetarului? Folosește-te de partea cu care apeși acul sau de suprafața laterală, dacă și această are pattern, rulând degetarul pe suprafața de lut întins.

Sau știai că poți imprima cu ajutorul unei andrele șanțuri și patternuri geometrice? Cu ajutorul unei pânze din material sintetic poți obține o textură de țesătură.

Caută printre resturile de materiale textile

Cu ajutorul pânzei de sac, a denimului sau a dantelei poți crea texturi foarte interesante. Atenție: materialele poroase trebuie date cu un spray rezistent la umezeală înainte să le imprimați pe argila de metal sau să luați amprenta!

Scotocește prin dulapul cu medicamente, raftul cu cosmetice sau polița deasupra chiuvetei

Dopul de la tubul cu pasta de dinți, capacele flacoanelor de medicamente sau cutiilor de creme au deseori capace cu diferite modele ce pot fi folosite ca texturi. Așază dopul sau capacul cu laterală pe argila de metal și rulează cu ajutorul degetelor sau fă o gaură în centrul dopului/capacului, introdu un/o ac/scobitoare/frigăruie prin gaură și rulează peste lutul de metal.

Un pieptene mic poate fi folosit pentru a crea adâncituri paralele sau poți imprima cu pieptenele rânduri de adâncituri paralele într-o pasta de mulaj pentru a realiza textura in relief atunci când apeși argila de metal in mulajul creat.

Periile de dinți vechi sau cele de la rimel (bineînțeles spălate temeinic înainte) pot fi folosite pentru crea adâncituri în suprafața de lut umed.

Cotrobăie prin sertarele de la bucătărie

Presa de usturoi zace uitată în vreun colț? Nu o arunca! Folosește-o ca pe un extruder pentru metal clay.

Chiar și laturile unei răzători pot fi folosit pentru a crea modele interesante în argila de metal sau poți transforma o răzătoare veche în instrument de lucru pentru lucrul cu argila de metal. Rade bucăți de argilă de metal uscată și adaugă-le pe o suprafață de metal clay uscată folosind pastă metal clay.

Mileurile realizate din material sintetic pot fi folosite pentru a realiza patternul direct în metal clay sau se pot amprenta in mulaj.

Paiele pentru băut pot fi folosite ca suport pentru a realiza anouri.

Mai poți să le apeși în metal clay sau în mulaj pentru a realiza ridicături sau adâncituri. Dacă suprapui cercurile create poți realiza un design cool!

Cu ajutorul unui curățător de legume cu model poți crea ușor patternuri fie paralele, fie perpendiculare sau ambele.

Și în frigider sau în cămară se găsesc texturi

Coaja citricelor poate fi o textură foarte interesantă.

Ierburile proaspete pot fi imprimate în metal clay. Apasă-le pe suprafața de argilă de metal și nu le îndepărta, fiindcă vor arde în cuptor. Bineînțeles că poți arde piesele și cu lampa și atunci le îndepărtezi. Poți lua și mulaj după ele. În acest caz le îndepărtezi sub jet de apă, cu ajutorul unei periuțe de dinți vechi. Încearcă să faci o textură cu ajutorul mărarului, rezultatul te va încânta! Se mai pot folosi cu succes boabe de piper, cuișoare, semințe de mărar, semințe de chimen sau sare grunjoasă.

Și diferitele forme de paste crude (și uscate) sunt grozave pentru texturi. Folosește-te de fusilli sau rotini, gemelli, rigatoni sau penne rigate pentru a crea texturi interesante, rulându-le cu ajutorul unei scobitori. De asemenea poți presa o bucată de pasta nefiartă (de ex. farfalle) în argila de metal.

Spre deosebire de paste, orezul sau bulgurul (nefierte) se pot presa în argila de metal și se pot arde în cuptor. Dacă nu ai cuptor, trebuie să le îndepărtezi înainte de ardere.

Tăvițele din stiropor de la caserolele de mâncare (bine spălate) pot fi sculptate și prelucrate cu ajutorul creionului sau pixului pentru a obține diferite texturi.

Poți să-ți faci forme de tăiat din doze de bere sau suc. Clătește-le bine, taie fâșii și modelează-le în forma dorită.

Tacâmurile de argint

Le poți folosi pentru a crea ornamente originale direct în argila de metal sau a le imprima în mulaj.

Tăvile de argint au reliefuri interesante după care poți lua mulaj.

Trusa cu scule

Piese mici, precum șuruburile, cuiele, șaibele, garniturile sau șurubelnițele cruce pot fi imprimate direct în argila de metal sau se poate lua mulaj după ele.

Dacă tai capul unui șurub vei obține o rolă texturată cu care poți realiza patternuri interesante.

O plasă de țânțari sau alte plase sunt perfecte pentru a realiza un pattern tip grilaj.

Hârtia abrazivă cu granulație mare este de asemenea un instrument bun pentru a crea texturi.

Poți lua mulaj după resturi de gresie cu model, plăci din lemn, tapet și alte materiale.

Ia o sârmă groasă și pilește-i ambele capete. Cu ajutorul unui clește fromează în centru o spirală, o formă de S, un zigzag sau orice formă de inspiră. Îndoaie capetele la 90 de grade și folosește-le ca pe niște mânere cu ajutorul cărora presezi sârma modelată în argila de metal.

Din resturi de linoleum poți sculpta cu ajutorul unui cuțit special pentru linoleum forme originale pe care să le folosești ca texturi pentru metal clay.

Sertarul cu bijuterii

Poți obtine texturi interesante imprimînd brățări din lanțuri sau lanțuri cu diferite stiluri de verigi în mulaj.

Poți lua mulaj și după charmurile unei brățări, inele, butoni, cercei, broșe, pandantive sau chiar după părțile rupte ale unei bijuterii.

Se mai poate lua mulaj după căpăcele de mărgele, plăcuțe metalice, mărgele separate sau șiraguri de mărgele.

Accesorii de birotică

Agrafele de birou, minele de pix (curățate), arcul unui pix, capsele culcate pe laterală, capacele markerelor și multe alte accesorii pentru birou pot fi folosite pentru a le imprima în materialul de mulaj.

Cu o carte de credit veche poți imprima linii sau poți tăia argila de metal.

Ștampilele din cauciuc cu litere, cifre sau alte simboluri se pot curăța și folosi apăsându-le pe lutul de argilă.

Deschide ochii, peste tot se află comori!

Natura este cel mai mare artist și texturile pe care ni le oferă sunt cele mai frumoase! Frunzele, de exemplu, pot crea texturi excelente. Se pot congela pe o suprafață dreaptă într-o pungă etanșă sau într-o cutie. Se scot din congelator scurt înainte de le folosi pentru a imprima textura.

Scoarța de copac de asemenea se pretează pentru texturi.

Adună scoici întregi de pe plajă și ia mulaj după ele.

Așază pe argila de metal o floare cu fața în jos și treci cu rola peste ea apăsând ușor, până când floarea a intrat în lutul de argilă. Nu trebuie să dezlipești floarea de pe argila de metal, ea va arde în cuptor.

Texturi arhitecturale

Porțile și gardurile metalice au deseori detalii foarte interesante pe care le poți imprima în mulaj.

Și de mobila veche sculptată te poți ajuta în acest sens. La fel, forme interesante oferă paharele sau vasele din cristal, castroanele din porțelan, figurinele mici sau monedele vechi.

Există infinit de multe posibilități de a realiza texturi. Depinde doar de tine să le descoperi și să le aplici cu imaginație!

Extra sfat: alătură sau suprapune mai multe texturi. Vei crea o bijuterie de efect si cu puțin efort!

Traducere și prelucrare text: Cristina Stoica

Sursă de documentare: Margaret Schindel

Foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *