Imaginația este cea mai bună unealtă de a explora realitatea

Bijuteria din metal clay devine tot mai îndrăgită și în România. Dacă până acum câțiva ani nimeni nu auzise de argila care se poate modela și apoi arde, transformându-se aproape miraculos în argint sau alt metal, vorbim astăzi de o serie de artiști pasionați care realizează bijuterii din metal clay. Cum au învățat să lucreze cu argila de metal? Din ce se inspiră? Ce dificultăți întâmpină? Ce înseamnă pentru ei bijuteria din metal clay? Iată doar câteva dintre întrebările la care i-am invitat să ne răspundă. Acest interviu inaugurează o serie amplă dedicată artiștilor metal clay din România.

Lucrează cu metal clay din 2014, când doar visa că va realiza bijuterii din argint. Îi place să îmbine tehnicile de lucru cu metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale. Este ambițioasă și niciodată nu se se lasă păgubasă, iar bijuteriile ei întotdeauna au o poveste ascunsă în spate. Argila de Metal a stat de vorbă cu Raluca Anastasescu (Ruka Artisan Jewelry)

Cum ai descoperit metal clay?

Simplu, pe internet, în goana după informație legată de crearea bijuteriilor. Am văzut cum se lucrează cu metal clayul într-un tutorial pe youtube, iar apoi am căutat evident să văd dacă nu se găsește și în România așa ceva. Și uite așa am gasit-o pe Corina, instructorul de la Argila de Metal.

De când lucrezi bijuterii din metal clay?

Am inceput in 2014, imediat după primul curs Argila de Metal. Corina m-a convins că pot să fac bijuterii de argint, iar eu aveam nevoie de acea încurajare pentru a trece la alt nivel (lucram deja bijuterii din piele și pietre semipretioase).

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Bucuria de a da rod imaginatiei. Acum câțiva ani doar visam că o să pot într-o zi să creez bijuterii din argint. Mi se pare incredibil cât de versatil este metal clayul și câte posibilități de exprimare oferă.

Ce tipuri de metal clay preferi?

Preferatul meu este Art Clay Silver, dar sunt subiectivă pentru că ador argintul. Nu exclud nici bronzul de la Prometheus sau  Art Clay Copper. Sunt super-faine și acelea, însă dragostea mea rămâne argintul.

Ce tehnici preferi?

Înca nu le-am aprofundat pe toate, dar cred că cel mai mult îmi place să imi fac singură modelele folosind linogravura și să îmbin tehnicile de metal clay cu cele de bijuterie tradițională. Pot ieși niște modele extraodindare! Îmi place mult și modelajul tridimensional, dar aici mai am de exersat. Mi-a plăcut mult să lucrez și cu rășină și astept cu nerăbdare cursul de emailare cloisonné.  

Ai avut vreodată momente de deznădejde? Cum le-ai depășit?

De nenumărate ori :).

Cred că așa se întamplă în orice domeniu, fie că e vorba de creare de bijuterii, fie de sport sau orice altceva, care presupune multă practică și o tonă de informații de acumulat. Le-am depășit cu perseverență . Unul dintre citatele motivaționale preferate, pe care între timp l-am înramat în atelierul meu de acasă – să fie sursa de readucere aminte  este:

Sometimes you win, sometimes you learn.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cum ai descrie stilul tău?

Hmmm...nu știu cu ce să încep mai întai.  Rezonez extrem de mult cu ceva ce a zis Tim Burton :

Anybody with artistic ambitions is always trying to reconnect with the way they saw things as a child

Încerc pe cât pot de mult să ajung la copilul acela cu imaginație extrem de bogată, pentru că sunt convinsă că, dacă aș mai reuși să văd lumea la fel cum o vedeam atunci, bijuteriile mele ar căpăta o cu totul altă înfățișare. Aspirația mea este ca bijuteriile mele să fie un pic mai stranii și diferite de cele clasice. Am mai fost intrebată care îmi este stilul și am ezitat să răspund pentru că aveam senzația că toți se așteaptă ca tu, ca artist, să ai o linie clară, să știi ce vrei să faci și să fii în stare să conturezi cât mai exact cum arată ''drumul'' tău. Eu nu mă simt în stare să faca asta, am atât de multe idei și sunt atât de diverse, încât m-aș simți ca și cum aș băga mâna într-o centrifugă și aș încerca să scot ceva. Stilul bijuteriilor mele poate diferi de la o piesă la alta, deoarece mă aflu într-o continuă căutare și evoluție, iar când pe lume sunt atât de multe lucruri frumoase și surse de inspirație, nu îmi pot limita ‘joaca’ la ceva anume 🙂 Caut idei de bijuterii în aproape orice și până la urmă, imaginația este cea mai bună unealtă de a explora realitatea. De multe ori, mă trezesc că mă uit la un desen și mă gândesc cum ar arăta ca textură pentru o bijuterie. Foarte mult mă inspiră natura, iar uneori imi zboară mintea la cărți sau filme SF și fantasy și mă gândesc cum ar arăta o bijuterie pe care ar purta-o personajele respective.

Îmi plac mult culturile nordică și celtică, probabil s-a observat deja că în piesele mele apar de multe ori simboluri celtice. Culturile străvechi sunt un izvor nesecat de idei care merită să fie aduse la viață. Indiferent de stil, bijuteriile pe care le lucrez au și vor avea întotdeauna o poveste ascunsă în spate.

Care este piesa ta preferata pe care ai realizat-o? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Foarte greu de zis... Nu am o singură piesă preferată, aproape de fiecare dintre ele mă leagă ceva.

În mod cert, printre cele din top este Dragon Fae, un medalion în formă de aripă cu piatră de Labradorit. Mi-a dat bătăi de cap partea de creare și sudură a casetei pentru piatră. Era prima oară când încercam să fac un bezel din argint și să îl sudez de piesă. Am reușit într-un final, dar asta după câteva încercări în care am ’’reușit’’ cu brio să topesc montura din argint  😀

Aș zice că altă piesă dragă mie este inelul pe care l-am lucrat pentru Nunta de Rubin a părinților mei. Tehnic nu mi-a pus nicio problemă, însă emoțiile care au însotit procesul de creație au fost imense.

Ai realizat și lucrări din metal clay și alte materiale, adică mixed media?

Da. Am încercat argintul în combinație cu rășină.

Dar pe locul doi dintre materialele cu care îmi place să lucrez, după argint, este pielea. Pot considera că mi s-a îndeplinit un vis, să pot îmbina tehnicile de lucru cu pielea și cele de bijuterie.

Îmbini tehnicile metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale?

Da, uneori o cere chiar modelul pe care urmează să îl creezi, deoarece nu toate pietrele prețioase pot fi arse, prin urmare trebuie să le montezi aplicând tehnica clasică. Din raționamente tehnice sau structurale, ești nevoit să aplici și tehnici de bijuterie tradițională, iar pe acestea le-am invățat la cursul Metal Clay Advanced.

Ce proiecte de bijuterii ai pentru viitor? Ce ai mai vrea să înveți?

Sper ca până la primavară să termin două colecții întregi de bijuterii, una va fi cu o temă aparte, inspirată din cealaltă pasiune a mea pentru artele marțiale. Iar a doua colecție va fi de bijuterii din argint si piele. Momentan, îmi doresc să mai învăț tehnica de emailare cloisonné și alte tipuri de montură a pietrelor.

Ce consideri că ai mai vrea să înveți despre metal clay?

Aș vrea să aprofundez un pic partea de ardere a diverselor metale și cea de bijuterie cu volum. De asemenea, aș dori să fac cursurile de certificare 1 si 2.

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de a câștiga venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby?

Momentan nu câștig din bijuterie cât să mă întrețin, dar asta nu înseamnă că nu se poate.  Plănuiesc să ma dezvolt ca artist și mi-ar plăcea tare mult să trăiesc din asta. Să zicem că încerc să mă ghidez după un citat celebru:

Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!

Anastasescu Raluca, 36, Service Delivery Manager și Consultant SAP by day, jeweler by night :))

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Ruka Artisan Jewelry

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *