Emoții care influențează lumi ale imaginației

Bijuteriile ei sunt inspirate dintr-un gând, o trăire, un miros, o floare, o fotografie sau o poveste... Totul a început ca un hobby, dar, pe măsură ce și-a perfecționat tehnicile de lucru cu argila de metal, realizarea de bijuterii prețioase i-a ocupat din ce în ce mai mult timp, devenind chiar business. Stăm de vorbă cu Daniela Copădineanu, creatoarea bijuteriilor marca DACO

Cum ai descoperit metal clay?

Am fost fascinată de bijuterii de când eram copil și la un moment dat am simțit că am energia și inspirația să învăț să îmi creez propriile bijuterii. Am început cu mărgele din pietre semiprețioase, le înșiram pe fire și îmi făceam coliere și brățări, dar îmi doream mai mult, îmi doream să trec de la gablonțuri la bijuteriile prețioase, un pas uriaș pentru mine. În căutarile mele am descoperit în mod accidental argila de argint sau mai bine zis pe Corina, primul instructor acreditat Art Clay din Romania. În 2014 am participat la cursul de inițiere și m-a captivat potențialul acestui material maleabil, minunat cu care poți crea forme unice cu diverse texturi, mi-a placut atât de mult, încât mi-am dorit să învăț și alte tehnici de lucru cu lutul de argint și așa am continuat.

De când lucrezi bijuterii din metal clay?

Din 2014, după ce am terminat cursul de nivelul 3.

Ce tehnici preferi?

Toate sunt interesante și frumoase, dar mă simt atrasă în mod special de bijuteria cu volum, de tehnica de emailare și de keum-boo.

Ai avut vreodată momente de deznădejde? Cum le-ai depășit?

Sigur, au fost la început mici accidente, dar cu sprijinul și încurajările Corinei am reusit să-mi dau seama unde greșeam, ce nu făceam corect. Până la urmă așa înveți, strici, refaci până reușești să simți materialul în mâinile tale.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cum ai defini stilul tău?

Poate fi un gând, o trăire, un miros, o floare, o fotografie sau o poveste, deci orice, oriunde, oricând. Mă simt atrasă de bijuteria contemporană, deoarece aceasta depășește granițele bijuteriei clasice. Este expresia unor gânduri, a unor trăiri este un mod de evadare din cotidian. Nu am un stil anume care să mă definească, iau ideile așa cum îmi vin și nu mă las canalizată într-o singură direcție, altfel cred că m-aș plictisi.

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Emoții care influențează lumi ale imaginației.

Care este piesa ta preferata pe care ai realizat-o? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Toate piesele pe care le-am creat îmi plac, mi-e greu să numesc doar o piesă favorită pentru că fiecare dintre ele este expresia unui gând, a unei trăiri, însă am o atracție specială pentru primul inel realizat de mine, inel pe care îl port mereu. Să poți realiza singură un obiect pornind de la o idee, trecând la faza desenului, apoi la cea de execuție și la final să vezi cum ideea ta s-a materializat într-un obiect frumos care place clienților este un sentiment extraordinar. Dificultati? Sigur, de tot felul, dar experimentând înveți, treci peste și mergi inainte până la finalizarea bijuteriei.

Ce tipuri de metal clay preferi?

Art Clay Silver, pentru că îmi place argintul. E un material viu, cu personalitate.

Ai realizat și lucrări din metal clay și alte materiale, adică mixed media?

Da, îmi place să combin argintul cu pietrele naturale sau email, dar ma simt atrasă și de lemn sau porțelan.

Îmbini tehnicile metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale?

Sigur, sunt bijuterii la care trebuie să combin cele două tehnici, de aceea am urmat și alte cursuri de bijuterie tradițională, dar îmi place să creez piese pe care le pot realiza numai din Art Clay Silver.

Ce proiecte de bijuterii ai pentru viitor? Ce ai mai vrea să înveți?

Pana la vară, crearea a trei colecții noi, aprofundarea tehnicilor de emailare, linogravura și, pentru că în 2017 am obținut certificarea Art Clay Nivelul 1, e firesc să obțin certificarea și pentru nivelul 2, în continuarea drumului către o altă pasiune a mea, cea de instructor.

Ce consideri că ai mai vrea să înveți despre metal clay?

O, sunt un veșnic ucenic, mereu descopăr ceva, aș dori să aprofundez tehnicile de emailare, lucrul cu hârtia de argint, modelajul tridimensional, mai am atât de multe de învățat și pentru asta am tot timpul din lume. 

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de realiza venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby? Planifici să-ți dezvolți afacerea?

A început ca un hobby, însă dorința de a aborda bijuteria cu profesionalism m-a determinat să exersez și să continui procesul de învățare, atelierul s-a mărit și am dedicat timpul liber integral creării bijuteriilor. Am obținut certificarea Art Clay Nivelul 1 și deja predau aici în Cluj iar lucrurile au evoluat natural de la hobby la business.

Să poți realiza singură un obiect pornind de la o idee, trecând la faza desenului, apoi la cea de execuție și la final să vezi cum ideea ta s-a materializat într-un obiect frumos care place clienților este un sentiment extraordinar.

Daniela Copădineanu, 50 ani, creatoarea bijuteriilor marca DACO

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Daniela Copadineanu

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *