Întotdeauna plec de la o poveste

A descoperit Argila de metal din întâmplare și de atunci lucrează cu metal clay, folosind și tehnici de bijuterie tradițională. Simte că mai are multe de învățat, iar piesele pe care le-a realizat până acum sunt rezultatul imaginației ei debordante. Îi plac bijuteriile simple, al căror mesaj este ușor de perceput. Stăm de vorbă cu Janeta Ionescu sau, cum o puteți găsi pe pagina ei de facebook, Crafty Grandma.

Cum ai descoperit metal clay?

Pur și simplu din întâmplare. Căutam pe cineva care să mă învețe niște noțiuni simple de bijuterie clasică și am primit o recomandare către un atelier unde am întâlnit-o pe Corina și Argila de metal. Așa că am început să învăț să lucrez în argilă de metal.

De când lucrezi bijuterii din metal clay?

Anul acesta, în februarie, s-au împlinit doi ani, dar parcă a trecut o veșnicie. În tot acest timp am învățat o mulțime de lucruri și satisfacțiile au fost foarte mari, chiar dacă am mai avut și eșecuri uneori. Țin minte că de la primul curs, cel de pandantive, am plecat cu ceva argilă de argint, dar și cu niște argilă de cupru. Și am început să lucrez imediat așa, ca de mărțișor. Am avut primele marțișoare făcute de mine din argila de metal.

Ce tehnici preferi?

Nu pot să spun că am o tehnică preferată. Îmi place să îmbin tot ce am învățat, deocamdată. În acest domeniu, mereu ai ceva nou de învățat, iar eu nu am terminat încă tot ce îmi doresc să învăț și explorez în continuare.

Ai avut vreodată momente de deznădejde? Cum le-ai depășit?

Cred că e spus prea mult „deznădejde”. Fiecare are momente bune și rele. Este normal să greșești, important este să nu te dai bătut. Eu am ,,rețeta proprie”. La început, mă înverșunez să repar și întotdeauna nu fac altceva decât să măresc dezastrul. Faza următoare este să renunț, iar piesa intră în așteptare, niciodată nu se aruncă sau se topește. Dacă este în faza de lut, e ca și cum nu ai greșit nimic. Înmoi argila, o umezești și după aceea poți să o modelezi din nou. Pe urmă vine o zi în care își găsește locul și devine ceva cu adevărat minunat. Cam așa depășesc aceste momente.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cum ai descrie stilul tău?

Având o imaginație foarte bogată, nu stau deloc rău cu inspirația. În general, nu reușesc să pun în practică toate ideile, am mereu o rezervă consistentă care stă în așteptare. Întotdeauna plec de la o poveste, toate bijuteriile mele au o poveste. Stilul meu este încă în formare. Îmi plac bijuteriile simple, nu foate încărcate, astfel încât mesajul să fie ușor de perceput. Îmi place să fac unicate, colecții mici, dar și colecții cu teme pe care să le repet, cum ar fi: Legacy – frecvență anuală cu ocazia Sânzienelor, Dichisurile Dochiței – frecvență anuala cu ocazia marțișorului, Burano –frecvență aleatorie, ori de câte ori îmi este dor să fac căsuțe.

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Având în vedere că îmi place foarte mult să folosesc mai multe tehnici atât din zona metal clay, cât și din bijuteria clasică, asta este o întrebare cam grea. În primul rând, o modalitate de a face mai ușor modele și texturi senzaționale, un mod mult mai curat și mai elegant de a realiza bijuterii. Poți să creezi volume interesante, chiar spectaculoase uneori.

Care este piesa ta preferată pe care ai realizat-o? Ce dificultăți ai întâmpinat? 

Am o colecție de suflet care este preferată și care se numește ,, Burano” și este compusă din căsuțe, aceasta s-a nascut într-un context foarte drăguț. O temă pentru un concurs la care am participat și pentru care am ales casuțele colorate din insula Burano, cu care am câștigat. Ca piesă, pot să spun ca broșa-orhidee este momentan preferata. Sigur că am avut și greutăți, dar are rost să le mai pomenim, din moment ce rezultatul este minunat?

Ce tipuri de metal clay preferi?

Iubesc cuprul și bronzul, dar lucrez mai mult în argint, deoarece este mult mai ușor de lucrat. Nu este la fel de pretențios ca celelalte.

Ai realizat și lucrări folosind alte tehnici de lucru?

Da, am încercat și cel mai mult mi-a plăcut emailul. Un material care oferă posibilități mari de exprimare. Am mai lucrat și cu Efcolor, un alt tip de email pe care l-am folosit la colorarea căsuțelor.

Îmbini tehnicile metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale?

Da, îmi place să fac acest lucru mai tot timpul, astfel că, în general, mai toate bijuteriile mele sunt o îmbinare de metal clay cu bijuteria tradițională.

Ce proiecte de bijuterii ai pentru viitor? Ce ai mai vrea să înveți?

Mai am mult de învățat. Acum aș vrea să trec la atelierele opționale și primul cred că va fi foarte greu de ales, sper că mă voi hotărî curând.

Ce consideri că ai mai vrea să înveți despre metal clay?

Aș vrea să stăpânesc mai bine tehnica de ardere a lutului, mai ales în cazul cuprului și a bronzului.

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de realiza venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby? Planifici să-ți dezvolți afacerea?

Câștig atât, cât să îmi întrețin cu greu acest hobby, asta și poate pentru că nu sunt o bună femeie de afaceri. Sunt mult mai atrasă de partea de creație decât de cea de vânzări.

Am o colecție de suflet care este preferată și care se numește ,, Burano” și este compusă din căsuțe, aceasta s-a nascut într-un context foarte drăguț. O temă pentru un concurs la care am participat și pentru care am ales casuțele colorate din insula Burano, cu care am câștigat.

Janeta Ionescu; 62 de ani - Crafty Grandma

„Pensionară” este teoretic ocupația mea actuala, dar practic mă ocup cu atâtea lucruri care îmi fac mare plăcere și care îmi ocupă tot timpul. În cea mai mare parte a timpului am grijă ca brandul meu, Crafty Grandma, să fie bine reprezentat prin bijuterii interesante și de calitate.

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Janeta Ionescu

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *