Când fac bijuterii pentru alții, le gândesc ca și când le-aș purta eu

Este pasionată de bijuterii handmade și de tot ce este handmade, în general, din timpul liceului. În 2016 a descoperit argila de metal și de atunci creează bijuterii. Fiind geofiziciam de profesie, îi plac pietrele și fosilele pe care le integreză cu multă imaginație în bijuterii. Se simte atrasă și de simboluri, și de formele organice, pe care le poate realiza datorită maleabilității argilei de metal. Stăm de vorbă cu Anca Crahmaliuc.

 

De când lucrezi bijuterii din metal clay?

Primul curs de metal clay l-am făcut în septembrie 2016, cu Corina Gheorghe, singurul instructor din Romania în acest domeniu. Pe urmă, am devenit dependentă. În urmatoarele luni, am făcut toate cursurile recomandate de Corina, până la nivelul avansat. Bineînțeles, am continuat și cu unele cursuri opționale, ateliere de practică... și voi continua.

Ce tehnici preferi?

Am o deschidere maximă către toate tehnicile, dar nu mă simt la fel de pricepută în toate. Cel mai mult, îmi place să fac piese “colorate” cu pietre, cu sticla, cu rășină sau email. Iubesc combinațiile de argint și cupru sau argint și aur. Imi place mult și hârtia de argint iar faptul că acum a apărut posibilitatea de a face origami din noua hârtie mă încântă.

Ai avut vreodata momente de deznădejde? Cum le-ai depășit?

Chiar deznădejde n-aș zice, deoarece, pentru mine, a face bijuterii e forma supremă de relaxare... Dar, da, desigur, am avut și destule eșecuri de moment. Sunt cam vitezistă și atunci, inevitabil, mi se mai întâmplă să fac și lucruri care ar putea ieși mai bine, într-un ritm mai normal. Apoi, cum am zis deja, nu mă simt la fel de confortabil cu toate tehnicile de lucru. De pildă, am o dificultate în utilizarea seringii sau în realizarea lipiturilor clasice. Cum le depășesc? În primul rând, Corina e mereu aproape. De-a lungul vremii. am întrebat-o toate nebuniile din lume și ea a găsit totdeauna timp și soluții care să mă ajute. În plus, există și grupul de fani metal clay din România, cu care ne putem consulta. E compus din persoane la fel de implicate și foarte generoase una cu cealaltă în împărtășirea de sfaturi utile. O comunitate foarte caldă, creativă și pasionată de metal clay. În al doilea rând, a lucra metal clay-ul e foarte permisiv, fiindcă materialul te ajută foarte mult. Așadar, în loc de seringă, folosesc extruderul. Lipiturile le fac la cuptorul meu minunat și așa mai departe... În al treilea rând, natura mea e fundamental optimistă așa încât, în mod real, de multe ori mi-am transformat eșecurile de moment în experiențe pozitive. Nu numai că am învățat ce să fac sau să nu fac, dar am găsit niște soluții și am realizat modele mai bune decât voiam inițial să fac.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cum ai descrie stilul tău?

Formația mea de bază e cea de geofizician. Așadar, îmi plac enorm pietrele și fosilele pe care le folosesc și le împodobesc mereu. Pe urmă am o mare pasiune pentru simboluri și pentru modele “organice”. Metal clay-ul mi-a dat posibilitatea să mă apropii de realizarea unor astfel de piese unice. Nu știu alții cum sunt dar eu, chiar când fac bijuterii pentru alții, le gândesc ca și când le-aș purta eu. În consecință, stilul meu, care poate părea destul de dezordonat altora, îmi seamănă mie...reflectă acea lipsă de constrângeri și libertate de mișcare care mă mulțumesc deplin.

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Pentru mine, purtarea și/sau realizarea de bijuterii reprezintă o formă de comunicare. Suntem sau nu conștienți de asta, e foarte clar că asocierea cu o podobă are întotdeauna o explicație culturală, psihologică, comportamentală. De-a lungul timpului am fost cumpărător devotat (ca să nu zic disperat) de bijuterii. Nu m-am întors din nicio vacanță fără să fi “smuls” un eșantion din locul respectiv. Achiziționarea unei bijuterii mă scoate oricând din starea de stres. Chiar pot să asociez momente fericite sau triste din viață cu diverse podoabe. Așadar, în mod natural, posibilitatea de a realiza de bijuterii mi se pare o binefacere. Pot exprima ceea ce incercam înainte să fac cumpărând. Iar metal clay-ul pare să fi fost creat exact pentru a incorpora gânduri, emoții și sentimente într-un obiect de podobă... însuflețit. Realizarea de bijuterii personalizate, unice e o bucurie egal împărtășită de cel care le face și cel care le poartă. E un schimb de energie pozitivă, aproape magic. Îmi este foarte limpede de ce bijuteriile au avut rol ritualic de-a lungul timpului.

Care este piesa ta preferată pe care ai realizat-o? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Chiar dacă sună ca un clișeu, iubesc fiecare obiect pe care l-am făcut vreodată. Unele sunt piese făcute cu dedicație, pentru prietene dragi, insuflețite de sentimentele mele pentru ele. Altele sunt obiecte făcute în momente de cumpănă, care la momentul respectiv au avut efect “terapeutic”. Și mai sunt și piese care m-au solicitat tehnic în mod deosebit. Ca să răspund și la întrebare, într-un top “random” intră aripile aurite, cerceii cu amoniți și cerceii cu falduri aurite.

Ce tipuri de metal clay preferi?

Până acum am lucrat cu argint 999 și argint 950, pasta de aur și cupru de la Art Clay și cu bronzurile Prometheus. Mie îmi plac toate... și aș vrea să încerc și alte produse. Deocamdată argintul 999 mi se pare cel mai prietenos și mai generos din punct de vedere tehnic și estetic.

Ai realizat și lucrări din metal clay și alte materiale, adică mixed media?

Păi, sunt fan handmade din liceu...adică de fooooarte mult timp. Am croitorit, am cusut, împletit și croșetat dintotdeauna și orice (lână, sfoara, sârma etc). După 2013 am redescoperit plăcerea uriașă de a produce obiecte. Până să ajung la metal clay am făcut cursuri intensive de soutache, modelat polymer clay, wiring, beading. Pe cont propriu m-am delectat cu micromacrame-ul și frivolite-ul. Cred în valoarea integrării materialelor și mă pasionează această opțiune. Explorez și combin metal clay cu aproape orice...

Îmbini tehnicile metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale?

Mi-aș dori să fac acest lucru mai mult decât fac în prezent. Am făcut cursuri de bijuterie tradițională și mi s-au părut frumoase și utile. Cum spuneam însă, prin metal clay am descoperit numeroase modalități de a depăși dificultățile tehnice pe care le-am întâmpinat în aplicarea modalităților de lucru din bijuteria clasică... Evident că nu poți să nu apelezi la ele, din când în când. Cu ajutorul Corinei Gheorghe sper să devin mai pricepută și în această privință.

Ce proiecte de bijuterii ai pentru viitor? Ce ai mai vrea să înveți?

Voi continua să “explorez” combinarea metalelor cu pietre și fosile. Am în plan imediat o colecție “marină”. Ea a început să prindă contur – valuri, pești, fosile marine. Am în plan o colecție “organică”. Și ea e într-o faza avansată. Mă gândesc și la o colecție de inspirație preistorică. Vreau să lucrez cu noi produse metal clay. Pe termen scurt mă gîndesc la noua hârtie de argint. Cu siguranță, voi persevera în mixed media.

Ce consideri că ai mai vrea să înveți despre metal clay?

Only the sky is the limit. Progresul e atât de rapid și fascinant în acest domeniu încât mi-e greu să răspund. Totul. Pe măsură ce învăț niște lucruri noi, vreau din ce în ce mai mult. Din fericire, fac parte dintr-un grup de persoane pasionate cel puțin la fel de mult ca mine de metal clay, iar Corina Gheorghe e un instructor vizionar.

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de realiza venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby? Planifici să-ți dezvolți afacerea?

Realizarea de obiecte handmade a fost pentru mine un hobby (destul de costisitor, trebuie să recunosc). Aș zice un hobby temeinic, deoarece atunci când îmi place ceva mă implic 100%. M-am instruit, am achiziționat scule și materiale profesionale cu lăcomia pe care doar o mare pasiune o poate justifica. Acum, sunt în momentul în care cred că a venit timpul să mă resetez. Am fost 10 ani geofizician, m-am “convertit” la jurnalismul IT și am lucrat 20 de ani în marketing și comunicare. Consider că am flexibilitatea, background-ul și determinarea pentru a face ceea ce îmi place cel mai mult și mai mult – bijuterii handmade. Metalclayul e în topul preferințelor. E totuși prematur să spun în ce măsură aceasta activitate va fi o afacere. Am trăit prea mult timp într-un mediu obsedat de targeturi, pipeline-uri și deadline-uri. Prețuiesc enorm nou dobândita lipsă de stres și vreau să mă bucur de ea. Deci, dacă va deveni o afacere, această activitate va trebui să fie naturală. Îmi dau seama că sună utopic dar, cine știe, uneori, visurile frumoase ni se întâmplă dacă ne lăsăm în voia lor.

Metal clay-ul pare să fi fost creat exact pentru a incorpora gânduri, emoții și sentimente într-un obiect de podobă... însuflețit. Realizarea de bijuterii personalizate, unice e o bucurie egal împărtășită de cel care le face și cel care le poartă. E un schimb de energie pozitivă, aproape magic.

Anca Crahmaliuc; 57 de ani - Anca Crahmaliuc

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Anca Crahmaliuc

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *