International Artist – Rodi Frunze

Recunoscută și admirată în toată lumea, Rodi Frunze este o artistă autodidactă. Este de formație medic și fascinată de procesul de tămăduire. Despre bijuteriile ei crede că pot aduce o clipă de tăcere a rațiunii, trecând dincolo de ea și mergând direct la sufletul ce are nevoie de alinare. 

Sunt fascinată de simbolismul arhetipal și influența lui subliminală

Ești o artistă metal clay consacrată. Când și cum ai descoperit pasiunea pentru bijuteriile realizate din metal clay?

Destinul meu a fost să fiu medic și om de știință în Europa și artizan în America de Nord. Cariera mea artistică a debutat acum cinci ani, când am început să fac bijuterii după ce m-am mutat în Canada. Am decis să trec de la tehnicile tradiționale de bijuterie la argila de metal când am realizat că nu mai am spațiu pentru mai multe unelte (argila de metal, din fericire, necesită mai puțin de 100 de unelte). Simt o pasiune profundă și acută pentru viață, iar argila de metal este doar una din circumstantele mele curente care oglindește această acuitate.

Cum ți-ai insușit tehnicile de lucru pe care le aplici? Ce tehnici folosești? Ce consideri că este cel mai important în lucrul cu argila de metal?

Când am decis să adopt argila de metal primul lucru pe care l-am făcut a fost să cumpăr cartea scrisa de Gordon K. Uyehara “Metal Clay Fusion”. Aceasta este un ghid minunat pentru începători. Am experimentat foarte mult cu diferite tipuri de argilă de metale alcaline. Premisele mele actuale – rezultatul celor 26 de ani de viață academică (care include și neuroștiința) – mi-au dat capacitatea de a învăța rapid și eficient și a elabora și adapta tehnici speciale pentru argila de metal. Sculptez și modelez manual metal clay și folosesc tehnici tradiționale de montare a pietrelor și finisare a metalului. Cred că este esențial să respectăm regulile de siguranță de bază atunci când modelăm și ardem argila de metal pentru a evita intoxicațiile cu metal și combustiile.

Care sunt sursele de inspirație pentru bijuteriile tale?

Sunt un fost medic și fascinată de procesul de tămăduire, care în experiența mea a apărut întotdeauna sporadic, independent de medicația prescrisa. Vreau să cred că bijuteriile mele sunt apte de a induce o clipă de tăcere a “rațiunii” și a cataliza o tendință de tămăduire a sufletului. Sunt fascinată de simbolismul arhetipal și influența lui subliminală și îl folosesc în creația pieselor mele.

Care sunt artiștii metal clay preferați ai tăi?

Simt o profundă admiratie față de artiștii români care lucrează cu metal clay și sunt impresionată de orignalitatea creațiilor lor. Probabil că simt acel “spațiu mioritic” comun sufletelor noastre ce-mi umple inima cu un fior dulce...

De când predai cursuri de bijuterile metal clay? Ce cursanți ai?

Predau cursuri de argila de metal de trei ani. Studenții mei sunt persoane cu destine unice cu un numitor comun – foarte inspirați de posibilitățile creative deschise de argila de metal.

Consideri că ai atins pragul artistic urmărit sau există și lucruri pe care mai vrei să le încerci în crearea bijuteriilor?

Nu am avut niciodată un “prag artistic” bine determinat. Uneori sunt mirată de rezultatele muncii mele ... Nu cred că suntem “autorii” acțiunilor noastre. Viața se desfășoară după legile sale neclintite ce sunt incomprehensibile intelectului uman (cel puțin în cazul meu), iar noțiunea de "liber arbitru" doar o iluzie... Nu vreau să-mi atribui drepturile de autor față de succesele apărute în calea mea. Acest lucru îmi dă putere să nu am o relație personală cu eșecurile menite în destinul meu... Sunt profund umilă în fața oricărei manifestări a realității – "un prag" sau "o prăpastie". Sunt bucuroasă să învăț și încerc orice îmi vine în cale și-mi atrage atenția, dacă apare această posibilitate.

Cum îți place să-ți petreci timpul liber?

Sunt o persoană liber-profesionistă și pot spune că tot timpul meu este "liber"... Ascult cu plăcere muzică în timp ce lucrez. Îmi plac nespus poezia, pictura, arta culinară, o baie fierbinte, cafeaua neagră, plimbările lungi în pădure și pe malul oceanului, discuțiile cu soțul și prietenii și orice acțiune a micuțului meu băiat...

Argila de Metal – Art & Jewelry School, fondată de Corina Gheorghe, singurul instructor de metal clay din România, a împlinit patru ani și numără peste 70 de pasionați de arta realizării bijuteriilor din metal clay. Ce ai dori să transmiți membrilor Art Clay Romania?

Vreau să-mi exprim admirația pentru activitatea Corinei în organizarea și sustinerea comunității române de artiști care lucrează cu argila de metal. Vreau să le doresc tutoror artiștilor români multă înspirație, noroc și succes!

Rodica Frunze - Rodi Frunze

Vreau să cred că bijuteriile mele sunt apte de a induce o clipă de tăcere a “rațiunii” și a cataliza o tendință de tămăduire a sufletului. Sunt fascinată de simbolismul arhetipal și influența lui subliminală și îl folosesc în creația pieselor mele.

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: arhiva personală a artistei

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *