Inele imbricate- tutorial oferit de Tracey Spurgin

Artist, bijutier din Marea Britanie, Tracey Spurgin este și Master instructor Art Clay & PMC. Tracey isi dedica o mare parte din timp impartasirii cunostintelor din domeniul metal clay. Activitatea sa pedagogica include scrierea de tutoriale. Un astfel de tutorial este cel referitor la proiectul de realizare a unor inele imbricate, tutorial oferit cu titlu gratuit. Inelele pot fi purtate impreuna sau separat si necesita un nivel intermediar de experienta.

Materiale:

  • Art Clay Silver 950 sau EZ960 Sterling
  • 1 piatra patrata de 6 mm, care se arde
  • 8 pietre de 1mm, fatetate, care se ard

Unelte:

Pasul 1 - Determinarea dimensiunii inelului, in functie de gardul de contractie al metalului .

Conform testelor realizate, pentru EZ960 nivelul de contractie este 5 pe scara UK. ( si tot 5 masuri pentru Art Clay 950)

Pasul 2 - Determinarea dimensiunii pentru inelul din proiect.

Utilizati masurile de inele pentru a va masura degetul, respectiv pentru a stabili dimensiunea inelului preconizat. Tineti cont de faptul ca inelul din argila de metal trebuie sa fie cu 5 marimi mai mare, avand in vedere gradul de contractie al argintului EZ960/ ACS950 la ardere. Recomandam mai curand utilizarea unui dorn drept in locul celui conic. O bucata de hartie se infasoara in jurul dornului si se marcheaza urma masurii inelului. Se lipeste bine hartia si destul de strans.

Pasul 3 – Taierea benzii inelului.

Ungeti cu putin ulei sau crema, suprafata de lucru. Folosind distantiere de 1.5 mm sau 6 carti de joc, rulati o bucata de lut sub forma unei benzi lungi. Puteti adauga o textura fina, cum ar fi de exemplu un tapet usor texturat. Ungeti usor tapetul cu ulei, asezati banda de lut deasupra, si puneti pe tapet un distantier de 1mm grosime. Rulati ferm si folositi ori Accesoriul de taiat benzi (Paralel Strip) ori lama de otel, taiati o banda lata de 8mm pentru a obtine prima banda de inel.

Pasul 4 – Formarea benzii inelului.

Ridicati banda de lut un pic si incepeti sa o asezati pe dorn, utilizand linia de creion ca ghid pentru a pozitiona banda de lut. Cand extremitatile ajung sa se suprapuna folosi un cutit sau lama pentru a taia prin ambele straturi. Indepartati si depozitati excesul. Utilizati un instrument de modelare din cauciuc pentru a ridica una din marginile taiate, aplicati putina pasta pe aceasta margine si apropiati marginea opusa pentru a se uni. Cu ajutorul Unealtei de Modelaj  cu capat siliconic, neteziti portiunea de unire. Puneti piesa la uscat.

Pasul 5 – Montarea piesei centrale.

Pentru a monta piatra patrata, aranjati o stiva de distantiere cu grosimea de 5mm sau 20 de carti de joc. Rulati o bucata de lut, introduceti piatra in lut, apoi folosind blocul de acrilic apasati pe piatra pentru a o fixa in lut. Deoarece suprafata superioara a a pietrei trebuie sa fie la nivel cu suprafata lutului, lasati distantierele la locul lor deoarece ele controleaza adancimea pana la care puteti apasa piatra.

Pasul 6 – Exemple de pietre centrale.

Utilizati o lama de otel pentru a elimina excesul din jurul pietrei. Va trebui sa taiati argila perpendicular su suprafata, lasand o margine de aproximativ 2mm in jurul pietrei. In poza exista cateva exemple. Piesele trebuie lasate sa se usuce timp de o zi sau mai multe ore intr-un deshidrator alimentar.

Pasul 7- Utilizarea sublerului digital.

Dupa ce piatra montata este uscata, poate necesita un pic de finisare. In orice caz, asigurati-va ca mentineti forma patrata, verificand dimensiunile cu sublerul digital.

Pasul 8 – Realizarea partii centrale frontale a inelului.

Asezati inca o data stiva cu distantiere de aproximativ 5 mm grosime si rulati o bucata de lut. Asezati lutul pe o suprafata milimetrica (unsa) si taiati un patrat de cca 15mm. Cu un cutter sau un cutit, taiati si indepartati un pic de material din centru patratului. Patratelul taiat trebuie sa fie mai mic decat patratul in care este incastrata piatra pretioasa, cel realizat anterior. Puneti piesa la uscat.

Pasul 9 – Finisarea piesei.

Din nou, odata uscata, piesa are nevoie de finisare. Este necesar sa verificati forma piesei pentru a va asigura ca unghiurile sunt de 90 º si dimensiunile sunt identice pe fiecare latura.

Pasul 10 – Realizarea cadrului pentru piatra centrala.

Pilirea interiorului cadrului patrat trebuie facuta cu multa atentie astfel incat gaura sa fie  suficient de mare astfel incat  montura pietrei, sa intre perfect.

Pasul 11. – Realizarea unei suprafete curbate pentru piesele imbricate.

Piesele imbricate (piatra si cadrul) trebuie finisate si pe partea din spate, astfel incat sa se aseze bine pe partea curbata a inelului. Fiecare piesa trebuie finisata pe rand. Odata ce benzile inelelor s-au uscat, se scot de pe dorn. Slefuiti piesele azesandu-le pe dornul pe care ati realizat inelul.   Slefuiti intr-o singura directive  pentru a crea un arc si asigurati-va ca piesa sta bine pe dorn.

Pasul 12 – Alinierea partii frontale a inelelor.

Masurati cadrul si marcati cu creionul punctul central.

Pasul 13 –  Atasarea cadrului la inel.

Folosind un pic de pasta atasati cadrul la inel deasupra marcajului realizat anterior. Aveti grija sa se respecte alinierea. Uscati piesa, apoi indepartati eventualul exces de material, prin pilire folosind pila, in interiorul inelului.

Pasul 14 – Repetati procesul pentru al doilea inel.

Pe al doilea inel trebuie sa se plaseze a doua  jumatate de patrat, pentru a se potrivi deasupra piatrei montate. E nevoie de timp si rabdare pentru a realiza potrivirea. Odata ce acest lucru a fost realizat , se ataseaza piatra montata deasupra  inelului, folosind putina pasta. Se usuca bine.

Pasul 15 – Piesele trebuie lasate sa se usuce bine.

Odata ce ambele piese sunt bine uscate, se aseaza in pozitia imbricata.

Pasul 16 –  Montarea pietrelor mici.

Cu ajutorul sublerului digital sau al unei rigle si cu un creion ascutit bine, marcati locurile in care vor fi pozitionate pietricelele de 1 mm.

Pasul 17 – Piese (umeri) de suport.

Pentru a face piesele  de sustinere, rulati o bucata de lut de 1.5 mm grosime. Taiati un patrat cu latura de 0,5 cm, puneti-l pe inel pe zona curbata. E nevoie de un pic de timp si de rabdare pentru a tine  acest element in pozitia potrivita, pana incepe sa se usuce. Odata bine uscat, trebuie ajustata forma astfel incat sa se potriveasca cu cadrul.

Pasul 18 – Atasarea suportilor.

Odata uscate si potrivite ca forma piesele de suport , ele trebuie atasate si pe primul inel. Puneti o bucata de folie transparenta intre cele doua inele astfel incat suportii sa nu se lipeasca de al doilea inel. Uscati.

Pasul 19 – Repetati.

Repetati procesul pentru cea de-a doua  doua parte a primului inel, simetric.

Pasul 20 – Control final al benzilor.

Cele doua inele se separa. Faceti o verificare finala a modului in care au fost finisate marginile benzilor si ale suportilor.

Pasul 21 – Adaugarea de ornamente.

Folositi un creion pentru a masura si adauga detalii ornamentale pe suporti.

Pasul 22 – Finisare.

Asezati inelul in pozitia finala si finisati marginile pana cand se potrivesc perfect.

Pasul 23 –  Sculptarea de detalii ornamentale pe suporti.

Cu ajutorul unei pile, puteti sculpta un desen pe suporti.

Pasul 24 – Crearea de ornamente pe cadru.

Pentru a realiza niste ornamente cu bilute, rulati o bucatica de lut cu grosimea de 0.75 mm. Puneti peste lut o bucatica de folie transparenta si  presati ferm cu niste cuttere circulare. Indepartati folia si excesul de lut. Punctisoarele ar trebui sa ramana lipite de suprafata de lucru. Lasati-le acolo pana se usuca perfect.

Pasul 25 – Adaugarea de bulinute ca decoratie pe cadru.

Odata ce bilutele s-au uscat, lipiti-le pe cadru, cu ajutorul unei mici cantitati de pasta si a apei. Pentru a monta pietrele de 1 mm faceti niste gauri de 1 mm cu ajutorul unui burghiu. Asigurati-va ca partea superioara a pietrelor e aliniata cu suprafata lutului.

Pasul 26 –  Fixarea pietrelor mici.

Pentru a asigura pozitionarea pietrelor mici, e nevoie de un strop de apa. Pe masura ce apa se scurge in lutul uscat, se evapora si fixeaza pietrele in lacasurile lor.

Pasul 27 – Verificare finala si ardere.

Urmeaza ultima modificare/ verificare inainte de ardere. In cazul in care piesele centrale sunt prea strans pozitionate una fata de cealalta, trebuie pilita putin partea centrala a cadrului deoarece lutul se micsoreaza dar piatra pretioasa va ramane la aceeasi marime. Pentru a va asigura ca inelul va putea fi purtat si separat dupa ardere, lasati un pic de spatiu in zona de imbricare. Faceti verificari finale la pietre, asigurati-va ca acestea sunt curate. Ardeti, conform instructiunilor de fabricatie. In poza inelul a fost asezat in pozitia imbricata, cu un strat separator intre elemente pentru a preveni fuzionarea la contact. Asezati piesa pe o placua de ardere (ceramica), cu piatra in sus.

Pasul 28 – Lustruire si patina.

Dupa ardere poate aparea o distorsiune a inelului. Puneti inelul pe dornul de metal si folosind un ciocan de nylon, bateti usor pentru a indrepta inelul. In cele din urma, separati inelul pentru a-l slefui si patina.

Gata piesa! Spor la lucru.

inele imbricate

 

Tracey Spurgin - Master Art Clay Instructor in PMC. 
Website: www.craftworx.co.uk
Traducere si adaptare: Anca Crahmaliuc

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *