Arta emailarii vitroase – culori vii, stralucitoare

Dintotdeauna culorile au exercitat o atractie aparte asupra artistilor. Bijutierii nu fac exceptie. Podoabe colorate sunt atestate arheologic din cele mai vechi timpuri. Alaturi de pietrele pretioase sau semipretioase, emailul a jucat un rol important in realizarea de bijuterii viu coloarate, stralucitoare, de o inalta calitate artistica.
Versatila si ofertanta, tehnica emailului si-a pastrat atractivitatea pana in zilele noastre, imbogatind cu modalitati de exprimare arta bijuteriei contemporane.
In demersul de a aduce arta bijuteriei mai aproape de oricine isi doreste sa creeze bijuterii din metal pretios, “Argila de Metal - Art & Jewelry School” lanseaza o noua serie de cursuri in care vor fi combinate tehnicile de emailare cu argila metalica.
In avanpremiera la viitoarele noastre cursuri, va propunem o incursiune in fascinanta istorie a emailului, o arta care si-a pastrat, dupa mii de ani, prospetimea si vigoarea.

 Asadar, ce este emailarea vitroasa?

Emailarea este o tehnica de decorare, prin care se aplica o glazura vitroasa pe obiecte sau suprafete metalice. Aceasta este fuzionata de caldura intensa, creand suprafate stralucitoare, lucioase, rezistente si durabile, decorativ colorate.

Actual ea poate fi gasita sub diferite forme  , cu plumb sau fara, clara, transparenta, opaca sau opalescenta, sub forma de frite sau pulberi, sub forma de vopseluri pe baza de apa, acrylic sau ulei sau chiar in forma lichida.

Emailul vitros este compus din sticla si pigmenti anorganici cum ar fi cobaltul care este folosit pentru a produce culoarea. In functie de compozitia minerala a sticlei, proprietatile fizice ale acesteia cum ar fi punctul de inmuiere (softening) , rata de curgere (flow rate) si Coeficientul de Expansiune (COE sau compatibilitatea cu metalul) se schimba.

Ryan-Brooch-with-moveable-cones
« 1 de 6 »

Originile artei emailului sunt incerte.

Desi exista dovezi arheologice care atesta ca sticla dateaza din mileniul 3 i.Hr in Asia de Vest si ca vasele de sticla erau facute fara indoiala in Egipt inca din secolul al 15-lea i.Hr, nu exista probe ca emailarea pe metal ar fi fost practicata nici in Asia Mica, nici in Egipt decat dupa Alexandru cel Mare (care a murit in anul 323 i.Hr).

Emailul e folosit de mult timp pentru decorarea obiectelor metalice, fiind la inceput o alternativa la procesul mult mai costisitor de decorare cu pietre pretioase sau semipretioase, dar devenind, ulterior, o arta de sine statatoare.

Sticla de cobalt inlocuia llapis lazuli, albastru-galben opac inlocuia turcoazul iar rosu maroniu putea inlocui un granat sau carneol. In timp ce vopseaua aplicata pe metal are o durata scurta de viata fiind umbrita de stralucirea metalului lustruit chiar si cand este noua, emailul confera un finisaj durabil, colorat, decorativ. In timp ce culorile de ulei se estompeaza si se intuneca in timp, culorile emailurilor sunt la fel de stralucitoare totdeauna.

De aceea, in anumite perioade de timp, aproape toate tipurile de obiecte metalice au fost decorate cu email: bijuteriile, armele si armurile, echipamentele ecvestre si chiar obiecte de uz casnic, cum ar fi oglinzile si candelabrele.

In Evul Mediu, atat obiectele laice cat si cele ecleziastice, cum ar fi potirele, cupele, relicvele, casetele, crosierele (un obiect purtat de episcopi si abatii ca simbol al autoritatii) si lingurile, erau emailate cu minutiozitate.

Odata cu aparitia emailurilor colorate ale Renasterii, vesela a fost complet acoperita cu email, iar panourile colorate cu email au fost folosite pentru a decora tavanele si peretii camerelor din castelele din Franta.

Se poate spune ca tehnica emailului a atins apogeul artistic in timpul Renasterii, prin portretele miniaturale din secolul al 17-lea. Folosind o foaie de metal in loc de panza si emailuri in loc de vopsele, artizanii au realizat adevarate capodopere.

Dupa inventia ceasului de masa si a orologiilor, in secolul al 16-lea, emailul a devenit una dintre cele mai populare forme de decorare a cadranelor si a cutiilor de ceas.

De-a lungul secolului al 18-lea, obiecte uzuale din saloane, cum ar fi cutiile, etuiurile, sfesnicele, sticlele de parfum si chiar degetarele erau frecvent emailate.

In Asia de Est erau decorate cu emailuri vazele, vasele ritualice, ceainicele, armurile chiar si usile glisante.

Despre originea emailului cat si despre tehnicile de emailare existente, pe langa bine cunoscutele Champleve, Cloisonne, Plique-a-jour vom vorbi in articolele urmatoare.

Va urma...

Material tradus, adaptat si compilat de Anca Crahmaliuc
Surse: www.britannica.com/art/enamelwork
      Emailarea - Manual de curs Argila de Metal

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *