Bijuteriile mele sunt omagiul pe care îl aduc naturii

Căuta o modalitate de a realiza bijuterii pentru a evidenția pietrele naturale, care îi plac atât de mult, când a descoperit-o pe Corina Gheorghe și cursurile oferite de Argila de Metal – Art & Jewelry School. A rămas fidelă dragostei ei pentru pietrele naturale,  căreia i s-a adăugat pasiunea pentru argintul pur pe care știe să-l modeleze cu multă imaginație și pricepere. 

De când lucrezi bijuterii din argilă de metal?

Am descoperit acest material în februarie 2017 și pe 1 martie am realizat prima piesă din argint 999, la primul curs alături de Corina. Mi-am dăruit un marțișor, cel mai prețios de până acum, pentru că mi-a deschis un drum. Vedeam pe pinterest bijuterii minunate făcute din PMC (precious metal clay), dar habar nu aveam ce este și cât de ușor poate fi modelat. Încercând să mă lămuresc despre ce material este vorba, am descoperit „Argila de metal”. Eram în aeroport. Am notat pe fugă numele site-ului în telefon, ca să nu uit. Păstrez și acum acea însemnare. Când am ajuns acasă mi-am rezervat primul curs dedicat realizării bijuteriilor din argilă de metal.

Ce tehnici preferi?

Toată nebunia cu bijuteriile din argila de metal a pornit de la pasiunea mea pentru pietre. Căutam metode prin care să le creez o montură pentru a le transforma în bijuterii și a le putea purta. Am încercat mai întâi pasta polimerică (Fimo), apoi wire wrapping, dar pietrele mele meritau mai mult... Și m-am pus pe căutat, învatat și experimentat. Prin urmare, tehnicile mele preferate țin de montura pietrelor. Mă mai simt atrasă de bijuteriile cu volum, obținute prin modelarea plutei, precum și de elemente din natura pe care aplic mai multe straturi de pastă de argint înainte de ardere.

Toate tehnicile sunt interesante și frumoase, dar mă simt atrasă în mod special de bijuteria cu volum, de tehnica de emailare și de keum-boo.

Ai avut vreodată momente de deznădejde? Cum le-ai depășit?

Deznădejde n-aș putea spune că am simțit, pentru că, de regulă, nu mă dau bătuta ușor, dar mi s-a întâmplat să pornesc de la o idee și, din diverse motive, să obțin în final o bijuterie total diferită de schița inițială. Dar nu m-am oprit până nu am fost pe deplin mulțumită de rezultat. Creațiile mele au multe ore nedormite în spate, dar sfârsesc prin a fi îndrăgostită de fiecare în parte. Foarte greu mă despart apoi de ele.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cum ai descrie stilul tău?

N-aș putea spune ca am un stil anume, ci mai mult un scop, acela de a pune în valoare frumusețea pietrelor pe care le folosesc. Pietrele mă fascinează și sunt atrasă nu atât de latura ezoterică a lor, cât de cea știintifică (condiții de formare, structură, culoare). Acesta este motivul pentru care nu folosesc niciodată în bijuteriile mele pietre sintetice, de laborator.

De fiecare dată îmi aleg întâi piatra, iar modelul bijuteriei vine de la sine. Piatra este cea care dictează, iar imaginația este ucenicul care nu mă trădează niciodată. Și formația mea de inginer cred că îmi este de mare ajutor în găsirea unor soluții de moment atunci când ... mă împiedic.

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Bijuteriile mele sunt omagiul pe care eu îl aduc naturii. Fiecare ascunde un strop de iubire și recunoștintă, o poveste, o amintire.

Care este piesa ta preferată pe care ai realizat-o? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Îmi este foarte greu să aleg una. Așa cum am spus, mă îndrăgostesc de fiecare în parte și mă despart foarte greu de ele. Totuși, m-aș opri la cea la care am lucrat cel mai mult, un colier reprezentând o ghirlandă asimetrică din frunze de iedera cu picături din topaz alb. A fost o provocare lansata de Corina cu tema „solid versus fluid”. Am ales iedera ca simbol al imortalității, veșniciei, reprezentând latura trainică, solidă a compoziției. Topazul simbolizează roua, partea lichidă a acesteia. Am lucrat mult la acest colier și cel mai greu a fost lipirea segmentelor, din cauza dimensiunilor mari. Da, cred că aceasta poate fi considerată piesa mea „de suflet”.

Ce tipuri de metal clay preferi?

Argintul, de departe. Cel putin în această etapă.

Ai realizat și lucrări din metal clay și alte materiale, adică mixed media?

Nu încă, dar mă gândesc din ce în ce mai des la combinația argint – lemn. Am în minte o mulțime de modele cu această combinație, deci probabil voi încerca ceva foarte curând.

Îmbini tehnicile metal clay cu cele ale bijuteriei tradiționale?

Da, am avut câteva încercari. Am parcurs cursul de bijuterie clasică, dar, sinceră să fiu, nu am experimentat foarte mult în această direcție. Deocamdată, am găsit în metal clay soluții pentru toate problemele cu care m-am confruntat, deși uneori, prin bijuteria clasică aș fi salvat mai mult timp. Mi-am propus sa lucrez mai mult în tehnica bijuteriei tradiționale și cred că, atunci cand voi incepe colecția bazată pe alăturarea celor două elemente, argint și lemn, voi avea ocazia să mă perfecționez în această tehnică.

Ce proiecte de bijuterii ai pentru viitor? Ce ai mai vrea să înveți?

Voi continua să fac bijuterii cu pietre mari, cred ca asta mă caracterizează. Apoi vreau să lansez o colecție de piese în combinația argint – lemn.

Am pe listă cursul de email (eventual și cloisonné) și mokume gane.

Ce consideri că ai mai vrea să înveți despre metal clay?

Faptul că bijuteriile realizate sunt unicat și că de fiecare dată te poți confrunta cu situații diferite te obligă să înveți continuu tehnici noi, de multe ori să inventezi tehnici noi, să cauți permanent soluții, să fii mereu conectat cu cei care împărtășesc aceeași pasiune. Mi-aș dori să știu tot, dar...

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de a realiza venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby? Planifici să-ți dezvolți afacerea?

Deocamdata da, este doar un hobby, dar intenționez să mă dezvolt în această direcție. Sper că voi reusi cât de curând să aloc mai mult timp bijuteriilor și să pornesc o mică afacere.

De fiecare dată îmi aleg întâi piatra, iar modelul bijuteriei vine de la sine. Piatra este cea care dictează, iar imaginația este ucenicul care nu mă trădează niciodată.

Mirela Ștefan, 53 ani, inginer

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Mirela Ștefan

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *