Ce e argila de metal (metal clay)?

Introducem o serie de articole legate strict despre argila metalica,  istoricul ei,  cum se lucreaza, cum se arde si in ce alte tehnici poate fi utilizata.

In articolul de azi, ne propunem sa raspundem la cele importante intrebari legate de acest lut versatil si inovator. Intrebari ca: Ce este? De unde vine? E ceva complet nou?  Este metal? Este  rezistent? 

Marlena Szilagyi

Marlena Szilagyi

Ce este argila de metal?

Argila de metal conține diverse pulberi de metal (argint, aur, cupru sau aliaje ca bronz, otel), apa și o cantitate mica de substanta organica, ce actioneaza ca un liant. Se obtine astfel un material de consistenta lutului, usor de modelat.  Aceasta forma de lut permite artistilor să lucreze cu metale pretioase, într-un mod inovator, care de altfel nu poate fi aplicat in tehnicile tradiționale de lucru al metalului. Lutul poate fi modelat, rulat, impletit, texturat, sculptat și poate fi chiar imprimat, prin tehnica imprimarii 3D. Aici intră în joc imaginația, creativitatea și inventivitatea noastra, pentru că sunt atatea moduri prin care se poate realiza o bijuterie.

Odată ce piesa noastră este creata, se usuca, se finiseaza,

Janeta Ionescu

apoi este arsă, de obicei intr-un cuptor special, la o temperatura specifica metalului cu care lucram. In timpul acestui proces, substanta-liant arde complet, iar particulele de metal vor “sinteriza”, se vor lipi foarte strans, drept pentru care piesa isi va micsora putin dimensiunea. Se obtine astfel metalul pur.

De exemplu, argintul sub forma de pulbere devine argint fin sau argint de puritate 999, cu toate proprietatile argintului fin.

De unde provine argila de metal?

Metal clay-ul se obține din diverse metale reciclate. Colierul sau inelul pe care il purtati a fost, poate, odata, pe masa cuiva, in tacamurile de argint sau chiar in componenta primului laptop. Pulberea de metal este produsă si se foloseste în toată lumea, in diverse industrii.

Argila de metal este ceva nou?

Diana Firinca

Intr-adevar, este o tehnica noua prin care se creeaza bijuterii, insa cu pulberea din metale se lucreaza de mii de ani. Egiptenii au fost printre primii care obisnuiau sa transforme metalele in pulbere sau in granule, pentru a obtine obiecte care erau prea mari pentru a fi arse în cuptoarele  lor de topit, dar si bijuterii. Pulberea de metal este folosita in scopuri comerciale de secole, un exemplu, in stomatologie, se foloseste in crearea coroanelor dentare. De abia in anii ’90 a început să fie utilizata pentru realizarea bijuteriilor.

Am auzit ca piesele din argila de metal nu sunt la fel de rezistente ca cele obtinute prin tehnici traditionale

Mire Stefan

Nimic mai neadevarat. Odata ce bijuteria din metal clay este arsa la temperatura potrivita, moleculele de metal sinterizeaza, se "lipesc" foarte strans, iar piesa este la fel de rezistenta ca cele obtinute prin "lipirea" moleculelor folosind procesul de topire a metalului. De altfel, multe dintre lucrurile importante, de care ne folosim zi de zi, cum ar fi componente pentru mașini sau pentru computer, sunt obtinute prin metalurgia pulberilor. Astazi, in diverse industrii, se apeleaza din ce in ce mai mult la  metalurgia pulberilor, avantajele fiind multiple: se folosesc metale reciclate, pierderile în procesul de productie sunt mici, iar piesele, componentele obtinute sunt  foarte rezistente.  Incearca doar sa dai o cautare pe internet a cuvantului sinterizare si vei putea vedea in cate industrii este folosita aceast proces.

Piesele din argila de metal sunt mai casante decat bijuteriile traditionale?

Raluca Anastasescu

 Nu, si asta pentru că bijuteriile din argila de metal, dupa ardere, sunt metal. Sunt lucrate si finisate, prin metode traditionale, exact ca în cazul bijuteriilor din tabla de metal. Mai mult,  artistii care lucreaza cu lutul de metal, adesea combina tehnicile si obtin astfel bijuterii unice.

Daca bijuteriile din argila de metal sunt atat de usor de facut, de ce nu costa mai putin decat bijuteriile traditionale?

Ei bine, sa obtii pulberi din metal si sa prepari lutul din metal este, de fapt, cel mai costisitor mod de a obtine argintul, cuprul sau alte metale.

Manuela Coza

In schimb, se castiga timp in crearea unei piese. Spre exemplu, sa faci un inel folosind tehnica cerii pierdute poate sa dureze chiar saptamani, in schimb, un inel similar, poate fi modelat, sculptat din argila de metal si poate fi gata in nici o zi. Creatii asemanatoare ale unor artisti de acelasi nivel vor costa cam la fel, indiferent ca sunt realizate din foaie de metal sau pulbere de metal. Diferentele de pret vin, de obicei, din unicitatea si frumusetea piesei, tehnicile aplicate si  experienta si reputatia artistului.

Un pic de istorie...

Istoria argilei metalice

La începutul anilor ’90, Mitsubishi Materials Corporation din Japonia a reproiectat instalațiile de fabricație pe care le foloseau pentru a rafina aurul pentru a fi utilizate în microcipurile pe care le-au produs. Un timp mai târziu, doctorul Masaki Morikawa, metalurgist și director al noii instalații, a fost inspirat să creeze un tip de argilă modelată din resturile prețioase rămase din procesul de fabricație. Experimentele sale au condus la ceea ce cunoaștem acum sub numele de marcă Precious Metal Clay (PMC®).

Proiectate inițial ca un mediu artizanal pentru fabricarea bijuteriilor, primele experimente au fost realizate cu aur de 24k, apoi au continuat cu argint fin 999 (versiunei ulterioare a aurului i-a fost adaugat argint fin, pentru crearea unui argile metalice de aur de 22k).

În același timp, oamenii de știință care lucrează pentru Aida Chemical Industries au dezvoltat un material similar acum cunoscut sub denumirea de Art Clay Silver (ACS®). Brevetele pentru ambele mărci au fost acordate în 1994, debutand in Japonia la doar cateva luni de distanta.

În 1995, Mitsubishi Materials Corporation a prezentat primul workshop experimental cu PMC la Haystack Mountain School of Crafts din Deer Isle, Maine.

Marca Art Clay Silver este cea care s-a concentrat mai mult pe piata europeana, unde si-a facut aparitia in jurul anului 1995 iar in Romania in anul 2013.

Argilele de bază, din aliaje, au început să intre pe piață în jurul anului 2008. Diversi artisti au încercat sa producă argila de cupru cu un succes limitat, dar nu a fost disponibila pana cand Bill Struve a descoperit ca secretul argilelor din metal nepretios se sinterizeaza doar prin utilizarea unei atmosfere lipsite de oxigen. Bill a creat si a lansat argilele de marca Metal Adventures, urmat la scurt timp de "lutul lui" Hadar Jacobson.

În 2012 s-a introdus argintul Sterling (925), un aliaj de argint fin 92,5% și 7,5% cupru; dar, deoarece argintul 925 trebuie să fie ars în carbon la cuptor (un proces pe care unii îl considera complicat si consumator de timp), s-au creat forme „imbogatite” de argint sterling care sa poata fi ars mai usor.  Mai dure decat argintul pur .999,  amestecurile sterline .950 și .960 au venit pe piata in 2016.

Acum, dupa mai mult de douazeci de ani, exista peste 21 de producatori in intreaga lume care realizeaza peste 120 de tipuri diferite de lut din diferite aliaje si avand diferite proprietati de lucru.

Sursa: Alliance for Metal Caly Arts Worldwide - AMCAW
       Wikipedia - Metal Clay
Traducere si adaptare: Diana Firinca

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *