Bijuteria m-a reinventat

Atelierele Argila de Metal i-au deschis o lume nouă, o lume ce i-a oferit posibilitatea exprimării creative și a studiului aprofundat ale tehnicilor de lucru. Da atunci, Marlena Szilagyi lucrează cu pasiune bijuterii din metal clay care, spune ea, o trimit pe meleagurile copilăriei, când orice minune era posibilă.

Când ai început să lucrezi bijuterii?

Am intrat în lumea creatorilor de bijuterii într-un moment în care, în viața mea s-au produs mari schimbări, iar bijuteria, pur și simplu, m-a reinventat, susținându-mă în încercarea de a mă regăsi, de a mă redescoperi. Am început timid, cu stângăcii inerente, descoperind, experimentând singură, în luni și chiar ani întregi de muncă și documentare, ceea ce alții au studiat în școală.

Cum ai descoperit metal clay?

Am fost autodidactă până la un punct. Momentul iunie 2015, în care am descoperit, în căutările mele pe internet, atelierele de la Argila Metal și pe Corina Gheorghe, a fost deschiderea către o lume nouă, cu noi și multiple posibilități de exprimare creativă, cu studiu și practică într-un mod profesionist și cu instructor acreditat. Astfel am introdus în brandul meu, Orfi Design, piese din argilă de metal, realizate în diferite tehnici.

Ce tehnici preferi?

Nu am o tehnică preferată, dar bijuteriile lucrate în tehnica keum boo, cea mai noua tehnică pe care am învățat-o și pe care încă o învăț, mi-au adus cele mai multe aprecieri și satisfacții.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Ca surse de inspirație, cu siguranță natura mă fascineaza și mă provoacă în același timp. Dar si stări de spirit, precum bucurie, nostalgie, tristețe, dor sunt în egală măsură sursele mele de inspirație. Iubesc pietrele semipretioase și asta se vede în creațiile mele. Și ele reprezintă, adeseori, inspirație pentru creațiile mele.

Cum ai defini stilul tău?

Încă lucrez la definirea unui stil propriu, dar cred că bijuteriile mari, statement, cu mesaj bine conturat și sofisticate, mă caracterizează.

Ai avut și momente dificile în creația ta? Cum le-ai depășit?

Cred ca fiecare creator are și momente mai puțin plăcute, de dezamagire, frământări, de nereușite, dar ele te fac să revii mereu, cu și mai mare forță creativă și determinare, pentru a îmblânzi metalul și a-i da viață.

Ce înseamnă pentru tine o bijuterie din metal clay?

Pentru mine, o bijuterie metal clay înseamnă întoarcerea la copilărie, la acea stare ludică în care orice îți trece prin minte este realizabil, asemenea unui joc perpetuu. E bucuria, surpriza, minunea ce iese din mâinile tale, în jocul cu metalul sub forma de lut.

Care este piesa ta preferată? Ai întâmpinat greutăți când ai creat-o?

Nu am o piesă preferată. Fiecare dintre ele mă reprezintă, fiecare povestește ceva și sunt o parte din mine, din trăirile mele.

Ai lucrat cu mai multe tipuri de metal clay? Care este metalul tău preferat cu care lucrezi?

Îmi place să lucrez cu argilă de argint, dar și cuprul are o căldură aparte. Am experimentat și îmbinarea celor două, dar și combinarea argintului cu foiță de aur, adică tehnica keum boo.

Te simți atrasă de bijuteriile mixed media? Ai realizat piese combinând mai multe materiale?

Da, îmi plac bijuteriile mixed media. Am lucrat cu metal clay și rășină. Îmi doresc să mixez materialele cu care lucrez deja, cu lână, lemn, mătase sau ceramică.

Îmbini tehnicile de lucru caracteristice argilei de metal cu tehnicile de lucru folosite în bijuteria tradițională?

În prezent lucrez îmbinând tehnicile de lucru specifice argilei de metal cu cele folosite în bijuteria tradițională și îmi place.

Există vreo tehnică pe care ai vrea să o înveți sau să o aprofundezi în viitor?

Sunt multe lucruri de aprofundat și altele de învățat. Mi-am propus asta, pentru că trebuie să fii într-o continuă căutare, să te perfecționezi permanent, să ajungi să te autodepășești, să-ți depășești limitele, cu atât mai mult cu cât o faci din pasiune, cu o placere extraordinară. Este un modus vivendi, aș putea spune.

Realizarea de bijuterii din metal clay este pentru tine o modalitate de realiza venituri suficiente pentru o viață decentă sau este doar un hobby? Planifici să-ți dezvolți afacerea?

În acest moment, realizarea bijuteriilor este încă un hobby, dar mi-am propus să cresc, să dezvolt pe viitor o mică afacere, care să mă ajute să călătoresc, fie și online, pentru a face cunoscute creațiile mele și pe alte meleaguri.

Marlena Szilagyi; 54 de ani, economistă

Interviu realizat de Cristina Stoica
Foto: Marlena Szilagyi

Translate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *